Mosaic de Colors

El passat trimestre un grup de nens i nenes de 9 a 12 anys de diferents procedències culturals, del Casal de Can Tusell de Terrassa, van crear un petit equip de rodatge per realitzar una peça audiovisual: “Mosaic de Colors”. No es pensaven, però, que fer un vídeo portés tanta feina, i van experimentar que, més enllà de la idea d’agafar una càmera i començar a rodar, era necessari una bona reflexió i planificació al darrera. Núria Piera i Cristina Mora, de l’Associació de periodisme Fora de Quadre hem estat les facilitadores d’aquest taller de vídeo participatiu, on l’educació en comunicació i el treball de cohesió del grup han estat els eixos fonamentals. El taller ha estat coordinat per la Fundació La Roda, que aquest any ha fet una aposta pel format audiovisual.

No només s’ha acabat creant una peça audiovisual amb la col·laboració i cooperació de tots els nois i noies, sinó que s’ha obert un debat sobre la identitat i les màscares que les persones emprem sovint en la nostra quotidianitat, que els ha dut a la reflexió. En aquest sentit, es va engegar un debat sobre el fet de ficar-se una disfressa: la desinhibició que podia provocar en alguns d’ells, per treure’s el sentiment de vergonya davant del fet de ser filmades i filmats, i la incomoditat d’altres. El grup va plantejar-se també el fet que a la vida quotidiana totes i tots acostumem a portar una mena de disfressa per relacionar-nos.

Per la dinàmica també del propi taller, hem treballat molt la feina en grup, l’organització, l’escolta i el consens. I en la vessant creativa, els nois i noies han pogut experimentar la posada en escena davant la càmera, el rol de ser directores i directors amb la presa de decisions, i el fet d’enfrontar-se darrera les càmeres a la filmació.

En aquest sentit, els objectius aconseguits han estat múltiples: des del treball de la creativitat i l’aprenentatge tècnic d’una eina de comunicació (el vídeo), a la presa de consciència d’ells mateixos i el desenvolupament d’habilitats emocionals i d’actuació davant el grup i el treball en equip.

Per acabar, ens agradaria comentar la nostra satisfacció en observar que tal i com portem experimentant en els tallers de vídeo participatiu, aquesta és una experiència molt viva i adaptable a qualsevol col·lectiu social, que provoca uns efectes molt positius d’integració dels seus participants i on la imaginació no té límits.

Fora de Quadre, que celebrarà el proper gener el seu desè aniversari, creu en la transformació social des del periodisme i l’audiovisual. Una dècada treballant per una reeducació de la mirada.

Núria Piera i Cristina Mora
Associació Fora de Quadre