Insubmissió

0am13maig

Al segle XXI, mestres formats al segle XX imparteixen continguts del segle XIX. Amb aquest joc de paraules es por resumir la situació de l’ensenyament al nostre país. Qui ho apuntava era Francesc-Josep Deó, president d’AulaMèdia, que tancava —el 13 de maig de 2009— l’acte central de la campanya “Una mirada critica: Educació en Comunicació” al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Davant un auditori nodrit i preocupat per l’Educació en Comunicació, el periodista Eduard Sanjuan, director del programa 30 minuts de TVC i president de la comissió de Defensa i Ètica Professional del Col·legi de Periodistes, va parlar de la seva experiència com a periodista internacional i dels problemes que tenen els periodistes per ser objectius, de les pressions que reben d’institucions i partits polítics, de la manipulació de les audiències: de l’ètica de la televisió, en definitiva.

Sanjuan, autor del llibre “Detrás de la cámara”, va anar a parar a la necessitat de canvi per adaptar-se als nous temps, és a dir, a la necessitat d’incloure als plans d’estudis la educació sobre els mitjans de comunicació per tal que els joves siguin crítics amb tota la informació que els hi arriba. És com demanar aigua a les fonts, va arribar a dir.

Ramon Breu, coordinador de CinEscola, va senyalar la importància de saber veure, de pensar les imatges, de dignificar el fet de veure cinema. De fet, CinEscola està portant endavant una tasca didàctica oferint materials per treballar el cinema a l’aula, com el CD Cinema i Ciutadania que van rebre els assistents a la jornada.

Darrera queda un camí endegat amb dificultats, la sol·licitud del reconeixement del Dret a l’Educació en Comunicació davant del Síndic de Greuges de Catalunya, les entrevistes amb el Departament d’Educació, amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb responsables polítics, o la creació de La Xarxa d’Educació en Comunicació, que aplega diversos col·lectius amb la preocupació comuna per fer palesa la necessitat d’educar en comunicació.

La IV Escola d’Estiu d’Educació en Comunicació d’AulaMèdia està en marxa i alguns dels seus cursos ja han tancat la inscripció, tanmateix, amb entusiasme de “pessimista actiu”, Deó recordava que cada vegada hi ha més analfabets mediàtics i que som —i no tan sols en aquest sentit— a la cua d’Europa. Sempre ens quedarà, però, la insubmissió: mestres i professors —sentenciava Deó— tenim la clau de l’aula. Insubmissió, doncs.

Text: Paulí Castelló

Fotos: Dídac Roger