Portada AulaMèdia
Un documental de David Grau amb Jordi Dauder
A la recerca del Grial
Documentals

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
El Grial què és, un objecte o una recerca espiritual? Hi ha alguna prova que ens permeti suposar que va existir? La destrucció de la noblesa càtara i occitana, va ser una croada contra els heretges o amaga un secret relacionat amb el Grial? A través del mite de Parsifal, el buscador del Grial, i dels estudis de l’historiador alemany Otto Rähn, enviat per Himmler a cercar el Grial per Occitània, A la recerca del Grial s’endinsa en un món màgic i misteriós. Jordi Dauder és el conductor d’aquest documental i ell mateix viu un viatge iniciàtic similar al realitzat pel personatge de Parsifal. El Parsifal de Wagner i altres composicions del mateix caràcter ens acompanyen en aquest viatge a un món de llegendes, mites i secrets per terres d’Occitània.

A través de les bellíssimes imatges del film, l’espectador pren contacte amb les llegendes celtes i descobrim que les protectores de l’ordre natural sempre han estat elements femenins, com a record de les deesses de la fecunditat primitives. La tradició cèltica es va poder guardar molt bé entre els druides, pobles que habitaren els Pirineus i l’actual sud de França. Aquesta tradició es barrejà amb elements cristians per forjar la base de la religió càtara, punt important en el desenvolupament de la història explicada pel documental.

En els darrers moments de la resistència occitana contra els exèrcits croats, van marxar del castell de Montsegur, tres cavallers enduent-se alguna cosa molt desitjada pels invasors. El Grial? Així ho indiquen les llegendes que han quedat per aquelles contrades. Però, on van anar a parar més tard?

La recerca de l’objecte com a copa o calze senzillament és una excusa per emparentar-lo amb el cristianisme, ja que el Grial simbolitza el receptacle de la sang de Crist com a substitut eucarístic del centre o cor diví, però realment és un mite molt anterior al cristianisme. Tot plegat es pot arribar a referir a un conjunt d’escrit sagrats, un missatge, traspassat de mestre a iniciat en les cerimònies dels templers, possibles seguidors dels càtars, com més tard els rosacreus o els alquimistes. El cas és que les darreres recerques del Grial pels imperis que s’havien de disfressar amb una aurèola mítica –com el napoleònic o el nazi– van arribar fins a la muntanya mística de Montserrat per localitzar-ne la seva existència.

En A la recerca del Grial hi trobem dues parts ben diferenciades. En la part més documental, hi tenim la figura d’un conductor, interpretat per en Jordi Dauder, que va realitzant la seva particular investigació sobre el Grial, per diferents paratges de Catalunya i Occitània. Paral·lelament, en l’altra part hi trobem reconstruccions històriques dramatitzades per fer entendre d’una forma més atractiva i amena els relat que es van desgranant.

Film d’interès, doncs, que ens transporta a la mitologia medieval i que fa referències a temes tan suggerents com ara la poesia trobadoresca, el catarisme o als paradisos perduts d’Occitània. Un material realitzat amb cura i amb imatges esplèndides per il·lustrar aspectes de Literatura, Història de la Religions o Filosofia.

 
A la recerca del Grial
Pilar Montoliu Produccions, amb la participació de Televisió de Catalunya, 2005. Durada: 60'
Pilar Montoliu Produccions