la Malla, 18 de gener de 2005

Cinescola proposa aprofitar el valor pedagògic de les pel·lícules
Aprendre, veient cine

Anna Massa (laMalla)
Les pel·lícules expliquen infinitat d’històries. Algunes són fantàstiques i d’altres reals, però sovint es basen en valors humans. La violència, l’evolució de la humanitat, la lluita pel poder, les guerres... han quedat reflectits des de sempre a la gran pantalla, servint de fil argumental de grans produccions cinematogràfiques. Si se sap mirar més enllà de les simples imatges en moviment, les pel·lícules són com un llibre obert, de les quals es poden aprendre moltes coses. I així ho vol transmetre l’organització dedicada a l’educació en comunicació, AulaMedia, a través del seu espai a Internet Cinescola, on planteja diferents qüestions pedagògiques per treballar amb les pel·lícules a l’aula.

L’espai Cinescola convida a usar el cinema com a instrument pedagògic. El professorat hi podrà trobar propostes de reflexió i de treball sobre films que tenen un component pedagògic important. Pel·lícules com Te doy mis ojos (2003), La lengua de las mariposas (1999), o 2001: una odissea de l'espai (1968), són el punt de partida per treballar amb els escolars temes tan actuals com la violència contra les dones, recuperar la història d'Espanya de la Guerra Civil o bé reflexionar sobre l'evolució de la humanitat i fins on pot arribar.

Els alumnes primer hauran de mirar el film a l'escola per després treballar sobre la temàtica de què parla. Cada proposta de pel·lícula ve acompanyada de la seva fitxa tècnica i de preguntes i activitats relacionades que hauran de fer els alumnes. A més a més, per complementar i ajudar a contextualitzar la història del film, Cinescola també presenta dades d'interès sobre el tema i, fins i tot, si pot, ofereix la història de testimonis que han viscut la mateixa experiència que es veu representada en la pel·lícula.

Ara mateix Cinescola permet obrir el debat a l'aula a partir de 10 pel·lícules. Però AulaMedia va ampliant, mica en mica, aquest espai i oferint noves propostes que permetin abordar diferents temes amb valor acadèmic.