AVUI, 4 de febrer de 2002

La revista digital recull experiències escolars sobre l'anàlisi crítica dels mitjans

'AulaMèdia' ofereix recursos sobre l'educació en premsa, ràdio i TV

M. F.

La revista digital 'AulaMèdia' recull a Internet articles, experiències i estudis sobre la necessitat que els infants i joves aprenguin a llegir i comprendre de forma crítica els diferents mitjans de comunicació.

L'interès per introduir l'educació en comunicació a l'aula respon a la necessitat de generar una lectura crítica dels mitjans.

La revista (www.aulamedia.org) va treure la seva primera edició el maig de l'any passat i des de llavors ha rebut més de 35.400 visites de persones interessades en el seu contingut. El principal objectiu que va portar a impulsar aquesta iniciativa és, segons el coordinador d'AulaMèdia, Francesc-Josep Deó, "crear un espai que ofereixi elements de discussió" i que concentri la informació, les experiències, el material didàctic i els estudis que des de diferents associacions, escoles, mitjans de comunicació i investigacions s'hagin anat desenvolupant en l'àmbit de l'educació en comunicació als Països Catalans.
Entre les persones que han impulsat la creació de la revista hi ha gent de les associacions Mitjans, Entrelínies i Encontre, de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, respectivament, integrades per educadors i comunicadors.

Continguts
En la seva pàgina principal, AulaMèdia ofereix quatre apartats: l'editorial, el projecte EduCom (un estudi que analitza l'estat de l'educació en comunicació als Països Catalans), una experiència educativa i una proposta per a la reflexió.
A través de la secció Pissarra, s'informa breument sobre les activitats més interessants relacionades amb l'educació en comunicació, a més de poder enllaçar amb altres webs interessants o consultar una àmplia bibliografia de revistes, llibres i publicacions diverses relacionades amb la premsa, la ràdio, la televisió, el cinema i Internet.

Experiències
A l'apartat Aula, els interessats podran conèixer experiències educatives que s'han dut a terme en diferents escoles i instituts on professors i alumnes han desenvolupat diverses activitats, entre les quals destaca la creació d'una ràdio dins l'escola i la col·laboració dels alumnes en programes de televisions locals.
A través de la pràctica s'intenta que els infants i joves coneguin els grans mitjans de comunicació, que són elements de transmissió de valors i coneixements. Per Deó, la preocupació i l'interès que els educadors i professionals dels mitjans de comunicació mostren per introduir a l'aula l'educació en comunicació respon a la necessitat que la generació futura "sàpiga fer una lectura dels mitjans de forma crítica".
Una manera de comprendre i fer una lectura crítica dels missatges audiovisuals és, afegeix Deó, "a través de la pràctica, a través de la producció" dels mateixos mitjans: fent ràdio, premsa i televisió.

Obligatorietat
Moltes de les opinions que es recullen a AulaMèdia coincideixen a reclamar l'obligatorietat en els currículums escolars de l'educació en comunicació. Només d'aquesta manera, segons es pot llegir en alguns articles, "les futures generacions incorporaran noves formes de manipulació i gestió de la informació".