Avui, 30 de gener de 2004

La trobada d''AulaMedia' insta les TVs a oferir programes fets a l'escola

Es reclama als comunicadors que assumeixin la seva responsabilitat social en la formació dels infants

M. F.
S'alerta que infants i adolescents s'han acostumat a "delegar el seu propi pensament en els mitjans"

La Trobada 2004 d'Educació en Comunicació, organitzada per la revista digital AulaMèdia, va instar ahir les televisions generalistes i les emissores locals a incloure en les seves programacions l'emissió de produccions elaborades per escolars, una manera d'ajudar els alumnes a adquirir una anàlisi crítica davant l'allau de missatges audiovisuals.
Aquesta va ser una de les idees proposades en la taula rodona L'anàlisi crítica, en què el periodista Isidre Ramos va apuntar la necessitat que els infants "siguin més actius i que s'impulsi la creació de produccions televisives dins l'aula". D'aquesta manera, els escolars coneixeran de primera mà com s'elaboren els missatges televisius i els ajudarà a ser més crítics davant la televisió que veuen diàriament (segons el Llibre Blanc del CAC, es passen més hores davant la televisió que a classe).
L'emissió posterior en una cadena generalista acabaria de tancar l'experiència dels alumnes com a productors televisius. El portaveu d'AulaMèdia, Francesc-Josep Deó, va recordar que aquesta experiència ja es fa a la televisió pública basca EiTB i s'ha començat a impulsar des de la Facultat de Comunicació Blanquerna amb la Mostra d'Informatius Escolars, que després s'emeten pel canal infatil K3.

Produir programes
Ramos també va criticar la falta d'informació i "responsabilitat social" que els comunicadors tenen sobre la important influència que la televisió exerceix sobre el públic infantil i adolescent a l'hora de crear i emetre produccions, sobretot tenint en compte que, cada cop més, aquest tipus de públic mira la televisió a partir de les deu de la nit.
Per la seva banda, el professor Ramon Breu va alertar dels contravalors que transmet la televisió i del fet que els infants i adolescents s'han acostumat a "delegar el seu propi pensament en els mitjans". Per aquest motiu, Breu va remarcar la importància d'introduir l'assignatura d'educació en comunicació en el currículum escolar, una manera d'apropar els interessos dels alumnes a dins l'aula i alhora innovar i modernitzar-ne els continguts.
Breu va recordar que la televisió "és un mitjà de socialització sense competidor possible" i que la influència que exerceix en els espectadors més petits l'ha convertit en el substitut de la joguina, el llibre i, fins i tot, del pare i dels amics. En aquest sentit, va insistir en la necessitat d'ajudar a construir l'anàlisi crític en els alumnes, tant des de l'escola com des dels mitjans de comunicació, a qui va demanar la presència de programes que ensenyin a veure la televisió. També va reclamar la presència a les escoles de la figura d'un "educomunicador".