AulaMèdia
AulaMèdia
Esperant fora


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
CDcine
Índex
 
 
Qui no s'ha assegut, un dia calorós d'aquest estiu, en una còmoda butaca d'un cinema refrigerat a veure una tontería qualsevol... una de robots, un romanç no apte per a diabètics o una de superherois procedents d'un còmic antic? L'exercici està bé, és sa, ja sigui per a no patir calor, o per oblidar-te de que aquest any tampoc hem fet vacances (ja sabeu... la crisi!).

Tothom -en algun moment de la nostra vida- hem utilitzat el cinema o la televisió per desconnectar dels nostres problemes, diuen que el cervell utilitza més energia somiant que mirant la televisió. Sempre he pensat que aquest fet te més a veure amb la inopsi de les pantalles, que en l'actitud activa que quasi bé sempre prenem en els nostres somnis.

El professorat que introdueix el cinema a l'aula utilitza aquest recurs com una eina més per explicar "amb imatges en moviment" el contingut currícular de la seva àrea. Però aquest professorat és conscient que el cinema -com tots els mitjans de comunicació audiovisuals- tenen uns continguts ideològics? Un discurs ideològic que la majoria de les vegades no es fa aparent, es a dir, que està "fora de camp". 

Malgrat això, caldria preguntar-nos perquè el cinema ha entrat, per la porta gran, a les escoles i els instituts. Potser perquè el cinema és un art (el setè)... i això li dona prestigi? perquè -com s’atreveix a dir algú- el cinema reflecteix la realitat? perquè a traves de l'emotivitat que ens ofereix el cinema podem introduir els continguts que ens interessa impartir?. Les preguntes retòriques podrien seguir... sigui com sigui el cinema ha entrat a les aules, d'acord, però l’anàlisi ideològic del seu contingut també?

Encara hi ha un sector de professorat "telefòbic" que pensa, com el sociòleg italià Giovanni Sartori, que la "cultura audiovisual, no és cultura" i que la televisió no ha d'entrar a les aules. Però en la majoria dels casos aquest  mateix professorat sí que acceptaria el visionament d'una pel·lícula a la seva classe.

Sense voler fer una formula matemàtica -ja que a l'interior de les aules aquestes fórmules només funcionen sobre la pissarra- podríem afirmar que la majoria de les vegades que el cinema entra a les aules és per il·lustrar, per complementar el currículum. Algunes vegades, algun professor o professora explica el valor del llenguatge audiovisual, descriu els plans, els moviments de càmera i la seva funció. Però en molts pocs casos s'analitza ideològicament el contingut o el discurs de les pel·lícules.

I així, l’anàlisi crítica i ideològica dels continguts audiovisuals es queda esperant fora de l'aula; esperant algun professor o professora que, amb molt de voluntarisme, el convidi a entrar.

 
Francesc-Josep Deó


AulaMèdiasetembre 2009article