AulaMèdia
AulaMèdia
Convido jo i pagues tu
o com omplir d'ordinadors les aules


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
CDcine
Índex
 
 
Jo tenia un amic que quan et convidava a beure alguna cosa, ja sabies que havies de pagar tu... aquests dies quan veig el Conseller parlar dels portàtils a les aules me’n recordo molt d'ell. No discutirem des d'aquesta revista -que impulsa i difon l'Educació en Comunicació- si és necessari o no que l'alumnat d'avui dia conegui els nous llenguatges i la tecnologia de la informació i la comunicació, en tot cas criticarem que a les aules manca tecnologia per la creació i la producció audiovisual.

La primera pregunta sobre "la iniciativa" (per qualificar-la d'alguna forma) que et ve al cap és: per què fer pagar a les famílies part de l’ordinador? Totes les famílies de l’Estat espanyol paguen els ordinadors? Segurament moltes famílies, mares i pares, sense massa poder adquisitiu o acomiadats de qualsevol cadena de muntatge, es preguntaran si els ordinadors catalans porten les tecles d'or o és que el Departament d'Educació ha invertit menys diners en "la iniciativa" que altres administracions educatives veïnes.

Aquestes setmanes passades la comunitat educativa i la societat en general s'han fet moltes preguntes sobre la conveniència o no de "la iniciativa" del Departament. Com diu el tòpic periodístic "s'ha vessat molta tinta sobre el tema" i s'han dit moltes coses i també moltes tonteries. Deixeu-me dir ara les meves:

Calia que l'alumnat -vaja les famílies!- compressin un ordinador a més del que la majoria de les famílies ja tenen a casa? Per poder treballar digitalment, no seria més interessant dotar d'ordinadors suficients als centres educatius i fer comprar a l'alumnat memòries extraibles (USB), com ja fan molts centres que fa temps que treballen digitalment? La xarxa que se’ns ofereix en els centres per treballar amb Internet té la necessària qualitat i velocitat? Tenim suficient material didàctic per fer el salt des del paper al material didàctic digital? i sobretot té prou qualitat el material digital publicat fins ara?

Algú pensa que l’entrada dels ordinadors a l’aula és la vacuna definitiva contra el fracàs escolar? I finalment i el més important: aquesta ha de ser la prioritat del Departament d’Educació, quan hi ha encara importants mancances d’infrastructura en alguns dels seus centres que encara tenen barracons?... perdó, “mòduls prefabricats”.

Vist tot plegat: que el Departament ha proposat descaradament llibres digitals d'una editorial concreta i que els ordinadors que entren a les aules també són d'una marca concreta; deixeu-me ser mal pensat, tot plegat fa una mica de tuf... no? En aquest cas, com en tants d’altres, potser tenia raó l’expresident, el germà del conseller, quan deia que: “hi ha un problema que es diu 3 per cent”.
 

 
Francesc-Josep Deó


AulaMèdiasetembre 2009article