AulaMèdia
AulaMèdia
La responsabilitat de triar pel·lícules


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
CDcine
Índex
   
El rebombori mediàtic suscitat al voltant de la publicació del llibre Cineclub, l'exitós relat de David Gilmour, ha reobert, al meu parer, un vell tema de debat en l'àmbit educatiu: la responsabilitat de triar pel.lícules per a les nostres classes. Amb l'extrema brevetat que m'exigeix l'ocasió, voldria apuntar algunes idees sobre això que, genèricament, denominem "el cine a l'escola".
A la seua manera (una manera autobiogràfica i extraescolar), Gilmour exemplifica un corrent de llarga tradició a les nostres aules: aquell que utilitza el cinema com a il·lustració, com a recurs didàctic per estudiar d'altres matèries: la història, la literatura, la filosofia, la música, les ciències... o la pròpia educació sentimental. La particularitat de Gilmour és que ell no actua com a professor sinó com a pare. Així, Cineclub parla d'un pare que utilitza el cinema per acostar-se al seu fill adolescent. És molt conscient, si més no a posteriori, del que estava fent: "Sabia que no li estava proporcionant un ensenyament sistemàtic sobre cinema. No es tractava d'això. També hauríem pogut fer submarinisme o col·leccions de segells", escriu.

El llibre de Gilmour em va fer pensar, de seguida, en la proposta teòrica més radical, engrescadora i polèmica sobre la transmissió del cinema a l'escola que he llegit en els darrers vint anys: La hipótesis del cine, d'Alain Bergala. I perdoneu-me si, per oblit o ignorància, he exagerat una mica. Les seues pàgines em desperten amb quasi idèntica proporció, segons els capítols, l'entusiasme i una moderada irritació. És tant d'agrair una cosa com l'altra.

Ara i ací, vull referir-me només al meu entusiasme. No puc deixar d'agrair-li a Bergala la vehement defensa d'una aproximació "sensible" al cinema: "El millor que pot fer l'escola avui és parlar sobretot de pel·lícules com a obres d'art i de cultura". Li agraïsc també que haja desglossat tan diàfanament el nostre paper d'ensenyants: 1. Organitzar la possibilitat de l'encontre dels nostres alumnes amb pel.lícules significatives; 2. Iniciar, assenyalar, fer de passadors; 3. Ensenyar a frequentar les "altres" pel·lícules, aquelles pel·lícules que els nostres alumnes no veurien fora de l'aula; 4. Ajudar a teixir llaços entre el cine del present i el cine del passat.

Em sembla, per acabar, que als nostres centres hi ha cada dia més Gilmours, més mestres i professors que utilitzen el cinema amb una intenció extracinematogràfica. En canvi, falten Bergales disposats a situar el cinema com a objecte central d'estudi. En bona mida perquè –amb comptades escletxes– el currículum oficial continua, tossudament, aliè a aquesta possibilitat.
 

Pilar Alfonso Escuder


- Cineclub, David Gilmour. Editorial Empúries. Barcelona, 2009.
- La hipótesis del cine. Pequeño tratado sobre la transmisión del cine en la escuela y fuera de ella, Alain Bergala. Editorial Laertes. Barcelona, 2007.


AulaMèdiasetembre 2009article