AulaMèdia
AulaMèdia
Blocs, educació i cinema...
breu, simple i gràfic


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
CDcine
Índex
   
Des d’aquest estiu Cinescola posa a la vostra disposició dos nous recursos per a treballar l’Educació en Comunicació a l’aula. Es tracta de dos blocs: Llenguatge cinematogràfic i El rebost de Cinescola. Aquests dos blocs, als quals podreu accedir també des del web de Cinescola, pretenen aprofitar per a la nostra tasca els avantatges que ofereixen els blocs: immediatesa, interactivitat i tecnologia multimèdia.

Llenguatge cinematogràfic és un bloc que té com a objectiu treballar els conceptes més bàsics del llenguatge cinematogràfic i audiovisual en general. El bloc no pretén ser altra cosa que un petit manual multimèdia pensat per ser utilitzat com a eina de suport a l’aula o com a material d’autoaprenentatge individual.

El bloc està dividit en pàgines, que trobem al menú de la part superior. Cada pàgina parla d’un dels conceptes bàsics del llenguatge audiovisual (el punt de vista, el camp, els moviments de càmera, etc.). A cada pàgina hi trobareu una explicació del concepte breu, concisa i el més senzilla possible per tal que pugui ser entesa per qualsevol públic. Acompanyant les explicacions hi ha finestres de vídeo amb fragments de pel·lícules de tots els temps que, a més de delatar els gustos dels autors, serveixen per il·lustrar els conceptes explicats. Hi trobarem exemples clàssics i mil vegades utilitzats com els tràvelings de Perseguit per la mort o el pla zenital de Psicosi, i d’altres de més nous com el moviment lliure que tanca Crash, les càmeres subjectives de Trainspotting, els diferents tipus de plans utilitzats a House o fins i tot els tràvelings d’una retransmissió esportiva.

La senzillesa i la claredat van ser les premisses que van guiar la redacció dels textos i la tria dels exemples, ja que són una de les claus perquè el bloc pugui ser realment útil: cal que qualsevol persona que consulti el bloc, sigui professor o alumne, adult o menor, pugui entendre per ell mateix i sense necessitat de més aclariments els conceptes explicats. 

Un bloc ens ofereix avantatges d’un llibre però millorats amb la tecnologia multimèdia. És evident que no té la mateixa interactivitat que una classe presencial, però a diferència d’una classe oral, permet a l’internauta de triar què vol treballar i de treballar-ho al seu ritme; pot llegir només les parts que prefereixi o necessiti i rellegir-les com vulgui; i alhora pot reproduir, aturar, rebobinar i reveure els vídeos tants cops com vulgui. Cadascú, doncs, tria el seu contingut i el seu ritme.

Al final del menú hi trobareu un apartat diferent que no explica cap concepte, sinó que presenta una sèrie d’activitats autocorregibles pensades per a poder practicar i reforçar els diferents conceptes treballats. Es tracta d’una sèrie de fragments de vídeo dels quals cal identificar-ne els conceptes tècnics que es demanen, tal com veiem a la imatge. Al final de tot d’aquesta secció hi trobareu les solucions a les preguntes de cada fragment.

El rebost de Cinescola és una extensió de Cinescola que en conserva la fórmula ja contrastada dels seus materials didàctics. Aquest bloc és un calaix de sastre on es recullen diferents propostes didàctiques sobre cinema que no han quedat recollides en cap de les publicacions anuals de Cinescola. Amb l’ús del bloc, s’hi afegeix la interacció, dels usuaris entre ells i dels usuaris amb l’autor, gràcies a la redacció lliure de comentaris (no cal ser usuari registrat per a fer-ne). Aprofitant aquesta interactivitat, el bloc pretén recollir i publicar totes aquelles experiències pedagògiques al voltant del cinema que els lectors vulguin fer arribar per tal de compartir-les.

Les pel·lícules treballades es poden consultar al menú de la dreta. En clicar sobre la pel·lícula desitjada ens apareixerà tota la fitxa didàctica, amb les mateixes parts que ja coneixen els usuaris de Cinescola: sinopsi, fitxa tècnica, activitats, llenguatge i tècniques audiovisuals i un treball específic sobre el director, l’autor, l’època o qualsevol altre element rellevant de la pel·lícula.
 

Xavier Breil


AulaMèdiasetembre 2009article