AulaMèdia       Videojocs i familia
AulaMèdia

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
En els darrers anys moltes llars s’han omplert de nous aparells, equipats amb l’anomenada tecnologia digital. Televisors de grans mides, reproductors de DVD, telèfons mòbils, ordinadors, reproductors digitals de música, consoles…L’oci interactiu esdevé un nou concepte que obra i diversifica les possibilitats de gaudir del nostre temps de lleure. 
L’electrònica domèstica es consolida com una nova necessitat de consum i els caps de setmana, molts establiments especialitzats en aquest tipus de productes s’omplen de famílies que passegen, miren, desitgen, compren...
La tecnologia digital “està de moda” i poder-ne gaudir també simbolitza l’accés a una qualitat de vida o d’estatus social. No ens conformem amb la funcionalitat bàsica d’un aparell sinó que sovint aspirem a comprar productes de marques específiques, models de darrera generació, dissenys avantguardistes…

Aquest nou escenari tecnològic repercuteix en els nostres hàbits donat que la quantitat i qualitat de la oferta digital i del consum de continguts audiovisuals ens convida a passar moltes hores davant de les pantalles.

Els videojocs formen part d’aquest nou entorn. Totes les habitacions de la casa poden esdevenir espais per jugar amb videojocs. Podem connectar la consola al televisor del saló, jugar amb a l’ordinador de l’estudi…i amb una consola portàtil o el telèfon mòbil, pràcticament no existeix cap limitació d’espai.

Però, hem de tenir en compte que l’espai on es juga condiciona la forma i tipus de joc que es desenvolupa. Per exemple, jugar amb videojocs pot ser una activitat de relació i comunicació amb la família i els amics si juguem en espais compartits de la casa i en gaudim plegats. Aquesta situació de joc es cada cop més habitual en moltes llars, trencant amb la imatge tòpica del jove que juga sol amb la consola en la foscor de la seva habitació.

A més, entre la oferta de productes del mercat, cada cop més trobem els anomenats videojocs-socials (partygames) dissenyats especialment per ser jugats en grup. Podem crear un ambient de festa, cantar, ballar, participar en un concurs…riure i emocionar-nos junts, grans i petits a l’hora.

Jugar en família a videojocs és també una oportunitat per educar

El joc compartit dins de l’entorn familiar pot fomentar el diàleg. Ja sigui perquè cal negociar l’ús del saló on es fan altres activitats, pactar la durada de les partides…Mentre juguem cal arribar a acords amb els altres per establir les normes, respectar els torns de joc, i ens permet conèixer millor les habilitats, gustos i interessos dels altres. Desprès de jugar, els videojocs poden formar part de les postres converses, comentant i recordant les anècdotes del joc.
“Videojugar” dins l’entorn familiar obra la possibilitat d’expressar per part de tots les nostres opinions davant dels continguts i valors que es transmeten en el joc i educar en els valors propis de la família. Tampoc hem d’oblidar que els adults som un model de referència i la nostra forma de jugar es un model de conducta pels més petits.

Jugar amb videojocs, més enllà de l’entreteniment, poden esdevenir una activitat familiar amb una intenció clarament educativa. Som el adults els que podem propiciar aquestes situacions de joc i facilitar-nos la tasca d’educar en un consum crític i responsable dels videojocs.
 
Tere Vida