AulaMèdia       Consell Educatiu de Barcelona Televisió:
      Ni cinc de calaix
AulaMèdia - Televisió

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu

A mitjans de 2005, AulaMèdia va ser convocada per formar part del Consell Educatiu de Barcelona Televisió. Hem de reconèixer que ens va fer molta il·lusió i vam valorar aquesta iniciativa com un projecte veritablement innovador. Aquest organisme es proposava, segons se’ns va dir, establir mecanismes de comunicació continus i estables entre els representants de la comunitat educativa i els operadors; valorar i promoure espais televisius que contribuïssin a l’educació en valors, a la promoció del civisme i de la cultura de la pau entre la ciutadania; o a contribuir des dels espais televisius a l’Educació en Comunicació dels infants i joves. Vam aplaudir la intervenció de la llavors regidora d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Marina Subirats, en el sentit que aquest organisme naixia amb la voluntat de no ser un consell purament formal, sinó una eina per avançar en l’alfabetització mediàtica de la ciutadania de Barcelona, un camí inèdit i capdavanter per ajudar a formar espectadors més conscients i il·lustrats. El Consell Educatiu declarava amb tota solemnitat que tenia la voluntat de revisar la visió esbiaixada que els mitjans de comunicació dominants donen habitualment dels valors i de la societat.

D’aquí a dos mesos es compliran tres anys des de la formació d’aquest Consell Educatiu de Barcelona Televisió, i potser ha arribat ja el moment de realitzar un balanç seriós de la seva trajectòria. Ja el gener de 2007 avisàvem que havíem passat de l’entusiasme al desencís i que, per desgràcia, s’estava esvaint l’esperança de marcar una fita històrica en l’Educació en Comunicació. 

Editorial de gener de 2007
Després de gairebé tres anys d’existència, el Consell Educatiu de Barcelona Televisió és, i prou que ho lamentem, pura ficció: no és ni consell, ni educatiu, i menys educatiu en comunicació. Només és un reclam publicitari de la Barcelona TV. Certament, s’ha transformat, a més, en una barreja de tres elements: Per una banda és una molèstia per als seus responsables professionals i polítics perquè no saben ben bé què fer amb aquest consell i el valoren com una mena d’herència no desitjada. Per l’altra banda, ha esdevingut un element merament decoratiu, una operació cosmètica per donar una imatge de modernitat. I, finalment, per bona part dels seus integrants no deixa de ser una anodina reunió semestral merament informativa, sense operativitat ni receptivitat, absolutament estèril per avançar en l’educació mediàtica de la ciutadania. Com en una tragèdia grega, allò que algú tenia la voluntat d’evitar, ha acabat presidint l’escena.

Les necessitats de l’educació, de la formació d’espectadors, de la construcció d’una consciència crítica en comunicació és tan gran i urgent en aquest món d’avui que les actuacions educatives de Barcelona Televisió queden en un nivell lil·liputenc. Perquè, certament, no calia gastar diners per formar un consell si només es volien organitzar visites escolars als estudis de Barcelona Televisió, una pràctica que fa anys realitzen molts mitjans; perquè ens fa posar vermells que es parli d’anàlisi de continguts d’un espai televisiu quan només se n’estudien dos programes... La gran oportunitat que representava fer un seguiment en profunditat del procés exemplar de la XII Audiència Pública dels escolars de la ciutat, sobre els mitjans de comunicació, es va desaprofitar de forma sorprenent... Tot plegat, ni cinc de calaix en Educació en Comunicació, que era del que es tractava.

Però el pitjor ha estat la inacció, el no prendre en consideració cap proposta ferma i transformadora per avançar en el dret de l’alfabetització mediàtica de la ciutadania: el pitjor ha estat preferir la passivitat a la il·lusió; preferir tirar pilotes fora que articular la capacitat de treball de les entitats que formen part del Consell per poder presentar a la ciutat, i al país, un via de col·laboració entre els mitjans de comunicació i el món educatiu, i posar, d’aquesta manera, els fonaments de l’educació en el llenguatge televisiu (el més poderós, el més influent i, alhora, el que té més poder d’alienació de la nostra realitat social). 

La bona fe i la generositat de bona part de les entitats que formen part d’aquest Consell no s’ha vist corresposta. I, per dignitat, no se’ns deixa altra opció que abandonar aquesta instància. Volíem omplir el calaix de noves idees en educació i en comunicació, i no hem pogut.

Des de les trinxeres de la quotidianitat, sense moquetes, AulaMèdia seguirà dedicant el seu temps, encara més si cal, a esforçar-se perquè els nostres escolars s’expressin en els llenguatges de la comunicació, perquè entenguin els seus codis, perquè interpretin l’educació crítica com un fet connatural a la seva formació. El nostre calaix comença a omplir-se, no de diners precisament, però sí d’experiències enriquidores, d’aportacions de centenars de docents, de l’aprenentatge en comunicació de molts infants que de la mà dels seus professors i professores aprenen a expressar-se i a reflexionar com el nostre temps ho demana.

 
AulaMèdia
AulaMèdia AulaMèdia