AulaMèdia Fundació Trams
El projecte Videotr@ms
AulaMèdia - Intro

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
Novament la Fundació Trams ens ha tornat a sorprendre gratament amb un projecte molt interessant d’Educació en Comunicació. La Fundació Trams aplega les energies i els recursos de set centres d’arreu del país (Barcelona, Mollet, Sabadell, Sant Fruitós i Roses), per dotar el seu alumnat d’una educació en les tecnologies de la informació i de la comunicació.

El Projecte Videotr@ms ha consistit en la creació d’un material didàctic en forma de vídeo digital per part dels alumnes. Cadascun dels centres participants ha desenvolupat una petita producció en forma de making-off, d’uns 8-10 minuts per relatar una activitat educativa, amb la intenció de que el film resultant pogués ser il·lustratiu i profitós per a cursos posteriors.

En el procés de producció, els alumnes han realitzat totes les tasques: confecció del guió, rodatge i editatge. Es tractava, també, de crear un fons de materials didàctics en forma de vídeos per a totes les escoles del col·lectiu.

L’Escola Solc, de Barcelona, va realitzar el film “Méliès i Chomón, la màgia del cinema”, on un grup d’alumnes de 1r d’ESO, després d’estudiar els inicis del cinema, es proposen explicar, mitjançant un petit reportatge, com es va produir la transformació del cinema des d’una curiositat científica a espectacle, de la mà de dos singulars mags de la cinematografia, Georges Méliès i Segundo de Chomón.

A “Cel Bru de la ciutat”, els alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Proa, també de Barcelona, visiten diferents serveis de la ciutat que estan en funcionament. Organitzats en petits grups de treball es traslladen en cotxes particulars que condueixen pares i professors. La nit s’acaba veient sortir el sol des d’una de les “golondrines” del Port de Barcelona. Els objectius a assolir consistien en conèixer els diferents serveis que funcionen durant la nit en una gran ciutat; utilitzar diferents mètodes de recollida d’informació; treballar en equip i aplicar el procés de producció d’un missatge audiovisual. 

L'Escola Sant Gervasi, de Mollet del Vallès, presenta un suggerent conjunt d'espots de reflexió a favor dels valors cívics i educatius elaborats pels nois i noies: contra les drogues; contra el racisme; contra el bulling; a favor de la igualtat de gènere, a favor del joc en equip, a favor de l'amistat o per la decisió lliure a l'hora de vestir-se i no fer seguidisme en matèria de modes.

El Centre Escolar Empordà a més d'elaboració d'un reportatge de les celebracions del Nadal, aporta un reportatge on se'ns mostra el procés de construcció d'una llanterna, dins les activitats de l'àrea de Tecnologia. El vídeo pretén captar escrupolosament tots els passos i així poder passar-lo a altres alumnes d'anys posteriors, perquè es facin una idea d'allò que faran tan bon punt comencin el curs.

Finalment, el centre Jaume Viladoms, de Sabadell ens presenta un curtmetratge amb una vocació didàctica encomiable sobre una pràctica del laboratori de Ciències Experimental: la descripció d'una flor. Totes les produccions es poden veure a: Videotr@ms

 
Ramon Breu
 
Redacció
d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia