AulaMèdia   Trobada 2007 d'Educació en Comunicació
 Un clam contra l'analfabetisme mediàtic
AulaMèdia

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
Més de 120 persones es van aplegar durant tres dies, el 17, 18 i 19 d'octubre d'enguany, al Col·legi de Periodistes de Catalunya per reflexionar, cercar estratègies i renovar energies per seguir la llarga marxa de l'Educació en Comunicació a casa nostra i per lluitar de forma cada cop més decidida contra l'analfabetisme mediàtic. La convocatòria i l'organització van anar a càrrec de La Xarxa d'Educació en Comunicació, una plataforma cívica formada per entitats educatives i comunicatives, i formada també per diversos professionals de l'educació i de la comunicació. Una Xarxa que manté connectades, hores d'ara, més de tres mil persones al voltant de les seves accions i plantejaments.

La primera jornada va servir per presentar la campanya Contra l’analfabetisme mediàtic!: el simbolisme del seu desplegament gràfic; els vídeos de la campanya d’una força visual que impressionaren els assistents; i el manifest. Un document elaborat per la Xarxa d’Educació en Comunicació que pretén ser, en opinió dels seus redactors, un conjunt de mesures d’urgència per estendre l’alfabetització mediàtica.

El manifest reflexiona sobre els canvis tecnològics i comunicatius que estem vivint, sobre el poder immens de la comunicació que vertebra i condiciona les idees sobre el món i sobre la percepció de la realitat, i exigeix mesures com el caràcter obligatori i universal de l’Educació en Comunicació; la inclusió de les competències d’Educació en Comunicació en el futur postgrau que de forma imminent substituirà l’actual CAP; l’impuls de la figura de l’educomunicador als centres educatius; la creació i renovació de materials didàctics per a la lectura i interpretació de tot tipus de missatges mediàtics o l’extensió de programes de col·laboració entre mitjans locals i centres educatius. El manifest acaba fent una crida per convertir l’Educació en Comunicació en un tema de debat social, per convertir-la en un instrument per combatre l’analfabetisme mediàtic i les desigualtats de coneixement i de poder.

A continuació, Alba Ambròs, professora de Formació del Professorat de la Universitat de Barcelona, va presentar la Carta Europea per a l’Alfabetització Audiovisual, (EuroMediaLiteracy), subscrita per la majoria de països de l’Europa occidental, i que promou un més gran consens sobre l’alfabetització mediàtica, pretén incrementar el coneixement de l’educació en els mitjans de comunicació a tots els països europeus i anima a desenvolupar una xarxa d’educadors en comunicació a Europa per treballar línies comunes. Els avenços de l’alfabetització comunicativa a Europa que expressa aquest document contrasten amb les dificultats i la incomprensió que aquesta qüestió troba a l’estat espanyol.

El segon dia de la Trobada fou dedicat a debatre les vinculacions entre anorèxia i publicitat. A través d’una taula rodona amb la presència de la psiquiatra Àngels Piera, de la professora de Comunicació Audiovisual, Mònika Jiménez i del professor de Secundària, Ramon Breu. Es va analitzar l’evolució dels models de la imatge corporal a través dels mitjans, del culte al cos com a projecte de vida avalat per la publicitat i per la societat dels plaers visuals. S’afirmà que tots nosaltres, però especialment els adolescents -més vulnerables, amb una personalitat més insegura i en formació- tenim la consciència instal·lada en un feix de pantalles, presidides per la neotelevisió i els grans centres comercials, que amb les seus aparadors representen l’apologia i èxtasi de la societat de les pantalles i dels plaers visuals.

S’arribà a la conclusió que l’anorèxia i altres trastorns alimentaris no són un problema estrictament sanitari, sinó social, comunicatiu i educatiu. Es fa necessari, es subratllà, un nou concepte de mitjans de comunicació com a veritable servei d’una societat de democràcia avançada fonamentada en valors, que no provoqui l’autodestrucció ètica i física dels individus. 

A la tercera i darrera jornada, amb una gran presència de públic, les anàlisis giraren al voltant de la publicitat i l’educació. Helena Pérez Llorca s’endinsà en el comentari dels textos visuals dels anuncis amb un contingut sexista, i també va plantejar una l’anàlisi de la publicitat com a constructora d’estereotips. El professor Xavier Breil abordà la publicitat dins dels videojocs i introduí els assistents en nous conceptes com l’advergames, i en el coneixement de la construcció de videojocs des d’una marca, des d’un producte.

La intervenció de Francesc-Josep Deó, coordinador d’AulaMèdia, va cloure la Trobada. Deó va referir-se a la Xarxa com un nou important moviment no d‘innovació, sinó de transformació educativa, que trenca amb un continguts sobrepassats per les actuals necessitats de les aules. Insistí en la formació del professorat com una de les grans prioritats del moviment que vol alfabetitzar en comunicació, i en la necessitat de complir els punts del manifest de la Xarxa d’Educació en Comunicació per lluitar de forma més contundent contra la toxicitat ideològica dels mitjans dominants.

En tot moment, però especialment en aquesta darrera sessió, es va expressar tant per part dels ponents com des del públic, la necessitat de posar dempeus una nova pràctica educativa que s’alliberi d’estructures burocràtiques, que estigui connectada amb les realitats del segle i amb les necessitats de l’alumnat; i que ajudi els nens i les nenes, els nois i les noies, a tota la ciutadania, a autoconstruir-se unes aptituds ètiques i analítiques en comunicació, a sobreviure en aquest temps tan complex que ens ha tocat viure.

 
AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia