AulaMèdia Editorial
L'eix transversal o la perfecció de la formula
Editorials AulaMèdia

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
En moltes ocasions la teoria és perfecta, mirem la fórmula escrita sobre la pissarra la repassem i la comprovem una vegada i una altra, per qualsevol objecció que ens fan tenim una resposta i finalment arribem a la conclusió que la formula és perfecta. Però quan la teoria la posem a la pràctica, quan s'intenta implementar... falla.

Això és el que ha passat amb l'eix transversal d'educació audiovisual. Una teoria per introduir als centres docents l'educació en mitjans, una proposta d'aplicació que va proposar el Departament d'Ensenyament fa temps, que sobre el paper semblava perfecta però que no ha funcionat. Ja fa més d'una dècada de la publicació de l'Eix transversal d'Educació audiovisual (1) per part del Departament d'Ensenyament i quants centres docents, ja siguin de Primària o de Secundària, han aplicat l'eix transversal d'educació audiovisual a Catalunya? De fet, si l'Educació en Comunicació (EC) s'ha pogut desenvolupar no ha estat precisament aquesta via la més utilitzada pel professorat, sinó que els crèdits variables, la imaginació i la dedicació han estat les principals eines per treballar l'EC. 

Malgrat tot, els nous textos legals sobre l'educació -com la LOE per exemple- insisteix una i una altra vegada en desenvolupar la comunicació audiovisual de forma transversal al currículum. La pregunta que ens ve al cap sempre és la mateixa... però les persones que proposen o redacten les lleis educatives han trepitjat alguna aula en sa vida? o viuen en una illa deserta?

Alguns "especialistes" comencen a qüestionar la transversalitat i a acostar-se a posicions que -com les nostres- reivindiquen la "centralitat" de l'Educació en Comunicació en el currículum.

"...sembla que l'educació formal catalana (i espanyola) es resisteix a considerar la comunicació audiovisual com una matèria d'estudi més, equiparable a les ciències socials o a la llengua,  i la situa sempre en l'àmbit "eteri" dels valors (en el sentit que apareixen a tot arreu i enlloc a la vegada).

Això ens porta a qüestionar-nos l'ECA com a eix transversal. Així, tot i que l'objectiu de la transversalitat és fer present la comunicació audiovisual dins del sistema educatiu, creiem que en cap cas li atorga la legitimitat com a matèria d'estudi que es mereix." (2)

D'altra banda una visió arcaica del que ha de ser el currículum d'aquest Segle, ens aferra a una pedagogia on és més important el continent que el contingut, les eines que no l'anàlisi, així ens troben -en el camp de la formació sobre la informació i la comunicació- amb una oferta per al professorat excessivament tecnologista, poc analítica i que ofereix pocs elements per abordar una crítica dels continguts mediàtics que vagi més enllà de la descripció del seu funcionament.
 

Ara, una vegada més, des del Departament d'Educació ens diuen que corren nous aires per a l'Educació en Comunicació; canvien els Governs, el signe polític del Departament, fins i tot la denominació del Departament, però seguim escoltant el mateix cant de sirenes. El professorat que treballa cada dia contra l'analfabetisme mediàtic el que vol és un espai i un temps concret per poder desenvolupar l'EC a l'aula, no cants de sirena, ni "formules perfectes".

  Francesc-Josep Deó
Coordinador
d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia

 
Notes:

1.- Orientacions per al desplegament del currículum de l'Educación Audiovisual. Educació Infantil i Primària. Setembre de 1994. Departament d'Ensenyament. Generalitat de Catalunya.

Orientacions de l'Educació audiovisual. Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. Gener de 1996. Departament d'Ensenyament. Generalitat de Catalunya.

2.-Oliva Rota, Mercè. (2006) "Panoràmica de l'educació en comunicació audiovisual" a Quaderns del CAC, núm. 25, maig-agost 2006.