AulaMèdia Aprendre cinema. Aprendre amb el cinema
El cinema a Primària
CinEscola.info

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
Lucas 2005. 28 Internationales KinderfilmfestivalEls nens i nenes que tenim a l’escola són grans consumidors d’imatges fixes, d’imatges en moviment i de tot tipus de produccions audiovisuals que conviuen amb nosaltres. Imatges i sons els són ben familiars perquè han crescut juntament amb ells i formen part del seu llenguatge quotidià. Si per uns instants pensem què és el que porta un infant a la motxilla quan arriba a l’escola, de ben segur que tots coincidirem a dir que moltes hores de televisió, entre d’altres coses. Consum televisiu que abasta un camp ben ampli de continguts i gèneres que van des dels dibuixos animats, les pel·lícules i tota la resta que hagi vist de manera conscient o inconscient. Televisió i cinema que no deixarà de veure pel fet d’anar a l’escola, sinó que anirà en augment a mesura que es faci gran. Dibuixos animats, programes i pel·lícules de les que gairebé mai en parlarà al llarg de tota la seva educació obligatòria. Com a professionals de l’educació cal que ens preguntem, per què? Per què el tres, dos, u, acció! resta tallat dins de l’escola quan és omnipresent fora d’ella? Per què els nens i nenes no poden ni parlar ni aprendre amb paraules, imatges i sons durant l’escolarització obligatòria?

AulaMèdia, des dels seus orígens, treballa per exigir que el buit curricular de continguts d’Educació en Comunicació, que tant conté el currículum de Primària com el de Secundària, desaparegui d’una vegada per totes. En reiterades ocasions hem tractat àmpliament aquesta ceguesa institucional. Fa temps que escoltem bones intencions i llegim propostes de millora. El cert, però, és que els anys passen, els nens i nenes creixen i tot queda en papers mullats. Davant d’aquesta irresponsabilitat, presentem el projecte CinEscola.info per tal d’integrar, d’acord a les possibilitats curriculars actuals, el cinema com un contingut per entrar a les aules.

D’entrada, quan parlem d’introduir el cinema en l’ensenyament obligatori cal definir, a grans trets, a quin tipus de cinema ens referim. Estem convençuts que el cinema que ha d’entrar a les escoles ha de ser l’hereu indiscutible de la tradició literària de narrar històries de tot tipus que han fet vibrar la humanitat per les possibilitats expressives que ofereix l’ús d’un codi que combina el llenguatge verbal amb el no verbal. Codi que s’ha convertit en un art per refer la vida mitjançant un llarg tràveling per les nostres emocions, alhora que esdevé una escola de realitats per la identificació amb les situacions i els personatges de la pantalla.

Defensem un cinema educatiu, que podríem qualificar “clàssic”, la narració del qual exigeix de la participació dels espectadors per comprendre les històries que ens explica, igual com en la lectura. Educar aquesta mirada cinematogràfica és cabdal, quant el llenguatge audiovisual també forma part dels relats mediàtics que ens bombardegen minut rera minut. Tanmateix, bona part del model discursiu que empra la televisió i altres mitjans de comunicació poc té a veure amb la narració cinematogràfica esmentada, que defuig la cultura de l’espectacle que aclapara força pantalles. Des d’un punt de vista educatiu, és justament aquest aspecte el que ens aporta un doble avantatge. D’una banda, aprendre cinema i aprendre amb el cinema serveix com a contrapunt davant els relats mediàtics banals, lleugers i superficials. Per comprendre bé el relat fílmic cal fer un esforç cognitiu que ens farà reflexionar sobre el contingut audiovisual. Saber com està construït el missatge i poder-lo analitzar facilita comprendre’l millor, en definitiva aprendre a fer una anàlisi crítica. D’altra banda, ens ajudarà a conèixer i reflexionar sobre aquest mitjà de comunicació arrelat a les nostres vides de forma natural, i que no per aquest fet hem de menystenir des d’un punt de vista social i educatiu.

La didàctica del cinema a l’aula de Primària està molt descuidada, per no dir gairebé ignorada. Les propostes didàctiques són escadusseres, com també la formació que s’imparteix per als professionals de l’educació. Per aquest motiu, des d’AulaMèdia proposem, a més de cursos de formació i experiències provades, dues vies d’integració que són del tot complementàries. 

En primer lloc, mitjançant el visionat de dibuixos animats o films, el comentari corresponent i les activitats dissenyades segons uns objectius previs. Les pel·lícules de CinEscola.info faciliten la tasca als educadors perquè contenen moltes activitats per tractar la narració audiovisual, el seu llenguatge i sobretot la interdisicplinarietat amb la majoria de les matèries curriculars. La varietat de temes que sovint convergeixen en un film ens obre un ventall de possibilitats per enfocar-los des de l’àrea de Coneixement del Medi, de Llengua, de Visual i Plàstica, de Música, etc. A banda d’aquests continguts, l’educació en valors també és present en les propostes. La identificació i projecció que realitzem amb certs personatges i accions de les pel·lícules esdevé clau per reflexionar-hi de forma col·lectiva i expressar les emocions sentides, ja siguin de sorpresa, de fascinació, de por... Els nens i nenes agraeixen profundament que els escoltem quan s’han sentit sacsejats o colpits per relats que han vist. Com els adults, necessiten comunicar-se, parlar, comentar, contrastar.

La segona via per introduir el cinema a Primària consisteix a fer un pas més en la línia anterior i, en la mesura que tinguem tallers, treballs per racons, o qualsevol franja horària fixa dins l’horari escolar dels cursos de Primària -la sisena hora ha estat molt ben escollida per alguns centres-, portar a terme una programació sobre cinema que desenvolupi els continguts bàsics d’Educació en Comunicació a partir de la combinació d’altres mitjans de comunicació, com poden ser la ràdio, la premsa, la televisió, etc. o cursos monogràfics sobre alguns d’ells.

D’acord a les característiques mentals i psicològiques dels nens d’aquesta etapa, l’experimentació és la porta d’entrada a qualsevol reflexió o anàlisi de la realitat immediata que ens envolta. Juntament amb l’experimentació no podem oblidar el gaudi i la motivació com a detonadors per realitzar qualsevol situació d’ensenyament i aprenentatge. El cinema, per se, conté aquests elements, només cal que sapiguem disposar-los com a leitmotiv en la nostra experiència pedagògica. En aquest sentit, hem pensat que pot ser profitós citar, de forma succinta i atenent les limitacions que es deriven de qualsevol intent de simplificació, quins haurien de ser els objectius generals del cinema a Primària, basats sempre en el “veure” i el “fer”.
a) Fomentar el gust per aprendre a mirar des de diferents pantalles.
b) Diferenciar el cinema dels altres mitjans de comunicació i del teatre, i saber-ne les característiques pròpies.
c) Distingir la realitat de la ficció cinematogràfica i literària.
d) Construir o manipular estris senzills cinematogràfics que tinguin una relació molt directa amb el llenguatge cinematogràfic (visor, zoòtrop, taumatrop, càmera de fotografiar i de video, focus de llum, etc.)
e) Aprendre a llegir i escriure amb paraules, imatges i sons progressivament i de forma paral·lela a la lectura verbal.
f) Conèixer personatges clàssics del cinema sempre i quan s’estableixin paral·lelismes amb personatges que siguin propers als nens i nenes.
g) Realitzar petites produccions audiovisuals i visionar-les.
h) Adquirir els hàbits bàsics per veure i comentar un film a l’escola i al cinema.
i) Expressar les emocions i opinions sentides durant i després de les narracions audiovisuals.
j) Escoltar i acceptar les opinions diverses davant d’una mateixa animació o pel·lícula.
 
Alba Ambròs
 
Redacció
d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia

 

 

CinEscola.info és una pantalla que ens connecta amb el món, un node entre la “lentitud monolítica” de l’escola i la “fugacitat d’informació” de la societat del coneixement, una pel·lícula de fotogrames màgics que ens fa somiar a petits i grans.