AulaMèdia El Vendrell
"El Pati de la Tele"
AulaMèdia - Televisió

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu

"El Pati de la Tele" és un programa de televisió fet per infants i adreçat principalment als infants i les seves famílies i als vendrellencs en general. Es realitza dins del Taller de Ràdio i Televisió, activitat fruit de la col·laboració entre La Ballaruga i la Ràdio i Televisió del Vendrell.

L'objectiu és obrir els mitjans de comunicació audiovisual de la vila als nens i nenes de 10 a 12 anys: que puguin conèixer el seu funcionament i, alhora, adquirir una opinió crítica de les diferents informacions que reben diàriament a través dels mitjans de comunicació. Es treballa tant a les aules de les escoles com als estudis de Ràdio i Televisió del Vendrell.
 

La Ballaruga
La Ballaruga (Grup d’Entitats El Vendrell Educació i Lleure) integra tot el projecte d’activitat extra escolar de les cinc escoles públiques de primària del Vendrell. És una associació sense afany de lucre formada per set entitats: les cinc AMPAs de les escoles públiques de primària de la vila, l’associació Trèvol i l’àrea d’Educació de l’Ajuntament del Vendrell.

Forma part de la Federació Catalana de l’Esplai i està adherida al model “Eduquem més enllà de l’horari lectiu” impulsat per la Fundació Catalana de l’Esplai. També gestiona diverses activitats del Pla Educatiu d'Entorn del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

En aquests moments participen a l’entitat uns 450 nens i nenes i un total de 80 mares que passaran al llarg del curs pels tallers de famílies.

La Ballaruga va iniciar la seva activitat el setembre de 2004, després d’un llarg i intens període de treball de totes les associacions i entitats que en formen part; tot aquest temps -un any i mig, aproximadament- es va dedicar a reflexionar i a definir allò essencial que havia de caracteritzar el projecte:

- Una entitat que realitzés un servei públic des de la iniciativa social, i que s’identifiqués amb un territori, la vila del Vendrell
- Una entitat que tingués un caràcter obert i no discriminatori
- Una entitat que vetllés per l’educació en el temps lliure de nens i nenes, on aquests poguessin gaudir del temps extraescolar d’una forma positiva i enriquidora
- Una entitat que formés part del projecte educatiu global de la vila i col·laborés en la vertebració del territori
- Un espai de participació i democràcia, és a dir, de corresponsabilització amb els afers col·lectius, d’implicació i de compromís: un espai d’aprenentatge dels valors humans i de les actituds cíviques bàsiques.
L’experiència
Dins d’aquest gran marc és on situem l’experiència del Taller de Ràdio i Televisió, una activitat oberta a la vila, en interacció constant amb l’entorn. Per a nosaltres, l’activitat extraescolar no és un fet limitat, tancat en un espai, sinó que és una porta oberta per a conèixer les possibilitats i recursos que la vila pot oferir als nens i nenes: conèixer-la, participar-hi i, en definitiva, estimar el que és i el que ens ofereix.

La col·laboració estable i formal entre una entitat de caire educatiu com La Ballaruga i la Ràdio i Televisió local ha donat lloc, doncs, al programa El Pati de la Tele. Ens hem proposat sumar les nostres potencialitats -que són moltes- a favor d’una tasca global envers l’educació integral dels nois i noies de la vila. 

Tots hi guanyem. Això, per a tots nosaltres, és una gran satisfacció i ens obre la porta per a seguir treballant conjuntament amb l’objectiu d’assolir nous reptes.
 

Ràdio i Televisió El Vendrell
La Ràdio i Televisió El Vendrell, entitat municipal, que aquest any 2006 celebra el seu 25è aniversari per l’emissora de ràdio i 10 anys de Televisió, té producció pròpia (Les notícies, El Vendrell en joc, Temps Lliure, La Factoria, De la Terra a la Taula, etc.) i pertany a la Xarxa de Televisions Locals. Tot l’equip humà i tècnic de la Ràdio i la Televisió han obert sempre les seves portes a totes les entitats socials, culturals i educatives de la vila per tal de poder-hi treballar conjuntament.

Desenvolupament 
En un primer moment, l’equip educatiu de la colla La Ballaruga va presentar la proposta de fer un Taller de Ràdio i Televisió per a tots els nens i nenes de cicle superior de les escoles de la vila. 

Fruit d’aquesta convocatòria es van agrupar els nens i nenes inscrits en dos grups, d’uns 15 participants cadascun, un al nucli del Vendrell i l’altre a Coma-Ruga. 

A partir d’aquesta proposta es va creure oportú ampliar la graella de la programació de la televisió amb un programa infantil presentat pels mateixos nens i nenes de la colla La Ballaruga. Es va fer un primer esbós de programa i, com que hi havia molt de material i moltes activitats per utilitzar, es va pensar que aquest primer any el programa funcionaria només amb les activitats que genera la colla La Ballaruga. Així doncs, la coordinadora de l’entitat es va reunir amb la directora del programa i el càmera i es va fer un primer disseny del programa. Després de considerar diferents possibilitats, es va decidir gravar una activitat per setmana.

El programa s’emet tots els dijous a les vuit del vespre, els divendres a les dues del migdia i els dissabtes i diumenges a les quatre de la tarda i a tres quarts de nou del vespre. A banda de ser una col·laboració molt interessant entre dues entitats de la vila, és un gran al·licient per a tots els nens i nenes protagonistes del programa i un pont d’unió entre educadors i famílies.
 

Les presentacions dels programes es graven cada quinze dies i els nens i nenes van al plató de la Televisió amb els seus pares, que poden veure des dels estudis de control com graven les presentacions els seus fills. Els nens i nenes presentadors, aquest primer any, són els participants del taller de Ràdio i Televisió, però, per al curs vinent, la intenció és ampliar-lo per a tots els altres nens i nenes que fan altres activitats. El programa compta amb un equip de coordinació a càrrec de La Ballaruga i una producció i realització a càrrec de l’equip humà i tècnic de Ràdio i Televisió El Vendrell.

També és graven i s’emeten dos programes mensuals de ràdio a càrrec dels nens i nenes del taller. A les activitats del programa El Pati de la Tele hi participa tot l’equip educatiu de l’entitat i tots els nens i nenes. En aquests moments estem gravant activitats de contes, treballs manuals, cuina, representacions de teatre, balls moderns, tallers de famílies i el projecte d’apadrinament que estem iniciant a la colla La Ballaruga en col·laboració amb Ajuda en Acció.

  Montserrat Roig Torrents
La Ballaruga