Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
L'educació en venda?
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
Enllaços
Índex
Correu
No és estrany veure pel carrer els nois i les noies amb grans logos o noms de marques a les samarretes, als jerseis, a les motxilles o a les carpetes! Qui té fills sap que tots els adolescents passen per l'etapa de les marques, és un temps en què els comptes dels pares es ressenteixen a causa del preus exagerats de les esportives -bambes en deien abans- de la roba, o dels "complements". Són nois i noies anunci que a través de la publicitat associen una marca a l’èxit (esportiu, musical, social, etc.), en definitiva a un model de vida.

Però no només són els nois i les noies els que cauen al parany, les famílies sovint -massa sovint- associen, gràcies a la publicitat, una marca de roba a la qualitat del producte, sense preocupar-se per la procedència de la roba o qui la confecciona. Algunes ONGs han posat en marxa campanyes, Roba Neta per exemple, per sensibilitzar a particulars i a institucions introduint-hi criteris ètics alhora de comprar roba. D'aquesta forma pretenen “implementar mecanismes que permetin assegurar que la roba ha estat confeccionada lliure d’explotació i d’injustícies”.

Però la publicitat i la mercantilització també arriba a les escoles i als instituts, a tota l'educació. No parlem només dels Estats Units, a l'Estat francès l'associació Résistance à l'Agression Publicitaire (RAP) ha posat en marxa, per sisè any consecutiu, una campanya contra la presència de la publicitat a les escoles: "rentrée sans marques". Critiquen així la presència de marques comercials en kits pedagògics, en els jocs i en l’esponsorització de l'educació.

A casa nostra el Departament d'Ensenyament també va "comercialitzar" algunes activitats d'Educació Audiovisual. Així doncs durant anys, va comptar amb "l'ajut" de diverses cases comercials en l'organització dels Premis de fotografia i vídeo escolar o dels premis Joves reporters. Res que no pogués assumir el Departament: material audiovisual addicional i un berenar per als escolars. Ara, el nou equip del Departament ha canviat de política –almenys això sembla- no sabem si perquè és més sensible al tema o per les crítiques rebudes de diferents entitats, entre elles d'AulaMèdia.

Sí, ja sabem que la publicitat, i la comercialització dels "espais públics" cada dia va a més, però no entenem que en un moment que s’està parlant de la implantació del programari lliure en els centres, alguns instituts -suposem que acollint-se a l'autonomia dels centres- encara aposten per la col·laboració amb les grans multinacionals per dotar de maquinari i de programari les seves aules d'informàtica... amb la condició, naturalment, de publicitar el seu ajut a la porta del centre. El següent pas quin serà?

 
Francesc-Josep Deó Coordinador d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia

 
 
 
 
 

 


P. E.
Quines condicions posarà l'entitat bancària que està distribuint als "centres educatius públics dependents del Departament d'Educació, ordinadors prèviament utilitzats"? Un cartell sobre la porta de les aules d'informàtica o un salvapantalles amb el logo de l'entitat?