Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
IB3, la joguina de Jaume Matas
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
Enllaços
Índex
Correu
La polèmica ha presidit des del mateix moment de la seva concepció la televisió autonòmica balear, IB3. La celeritat de la seva posada en marxa és un dels punts cabdals que sorprèn tractant-se de crear un ens audiovisual d’aquestes dimensions. L’equip humà a qui se va encomanar la tasca de dissenyar els eixos vertebradors de la seva infrastructura –no només des del vessant tècnic sinó pel que fa a la línia ideològica- va ser format per persones vinculades directament amb el PP.
 
totmallorca.net

D'altra banda, quan tan sols faltaven dies per a l’inici de la programació d’IB3 es varen produir significatius abandonaments d’alts càrrecs de la cadena i amb posterioritat aquesta situació s’ha anat repetint. L’argument adduït per explicar-ne les raons ha estat sempre els “motius personals”, entenent-los com a dissensions internes per divergències de criteris de fons.

El model lingüístic adoptat és un bilingüisme un tant peculiar si tenim en compte que s’emeten espais íntegrament en llengua castellana, conduïts per presentadors de renom (com Fernando Schwartz) i d’altres que encara que tinguin com a cara visible un personatge balear, si s’escau hi té cabuda el castellà. Maria Umbert, directora d’IB3, ha afirmat recentment que el 70% dels programes “parlen català”. Per què els números no encaixen? En hores de màxima audiència predomina el castellà i exceptuant els informatius, els dibuixos animats, les retransmissions dels partits de futbol i algunes sèries de ficció de producció pròpia (Vallterra) la llengua estrella no és precisament la nostra.

Aquest posicionament ve donat per interessos clarament partidistes que persegueixen mantenir la quota de votants i si pot ser incrementar-la de forma notable. D’aquesta manera s’intenta no decebre als votants de parla catalana i alhora guanyar-se els castellanoparlants. I que s’ha pensat per captar adeptes de la comunitat europea residents a Balears? És bàsicament una qüestió d’imatge, “de maquillatge” i els informatius compten amb presentadores rosses, d’ulls blaus i “de bona presència”.

Per si això no fos poc, els informatius són produïts des de Canal 4 i quan es va decidir contractar els seus serveis es va situar al front d’aquests l’antic director de comunicació del president Jaume Matas...

Balears té la televisió que volia? Els seus ciutadans han participat en la seva creació? Què aporta a la societat illenca com a servei públic IB3? Ha millorat l’oferta de qualitat audiovisual la televisió de Jaume Matas? Un NO contundent és la resposta en aquests interrogants. L’autèntic servei públic hagués estat no engendrar IB3 ja que la multimilionària partida pressupostària que si destina s’hauria pogut dedicar a d’altres necessitats de marcat caire social.

 
Redacció
d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia